Olga Roučková – „Člověk míní, život mění“

Dakar zná z pozice řidiče i navigátora, úspěšná česká závodnice Oli Roučková, se rozpovídá o předešlých dakarech, a o tom, jaké je to připravovat se, na jednu z nejtěžších rally světa.

Ahoj Olí, jako první bychom ti chtěli vyjádřit podporu, protože víme, ze teď nezažíváš lehké období, měli jsme se spolu bavit o přípravách na Dakar, ale osud tomu chtěl jinak, co teď zažíváš, řekneš nám co se stalo?

Člověk míní, život mění. Možná se nám osud pokusil ukázat, že život je nevyzpytatelný a že musíme být připraveni na nečekané zvraty. V den odjezdu do Barcelony, kam jsme měli odvézt doprovodnou i závodní techniku se Ondřejovi udělalo z ničeho nic špatně. Poslala sem kluky s doprovodkou napřed, že je dojedeme a připojíme se k nim někde v Německu. A zajeli jsme do nemocnice, kde Ondřej podstoupil první operaci srdce. Následoval přejezd do Ikemu a druhá operace. A nám bylo hned jasné, že se Dakaru Classic 2024 nezúčastníme. Možná se nám otevřou jiné příležitosti a nové cesty, které bychom jinak neobjevili. Důležité je, že jsme spolu a podporujeme se navzájem. Osud nám může připravit různé výzvy, ale my se s nimi dokážeme vypořádat a najít novou cestu. Tou je nyní ročník 2024, kde budeme oporou našim holkám v Citroenu, a Samuraiskou stopu společně s Ondřejem a Toyotou zapíšeme v roce 2025.

Chtěla bych se vrátit do roku 2018, kdy jsi dokončila svůj první
Dakar, kdy se ta myšlenka „zúčastním se Dakaru“ v tobě zrodila? Je to věc
po které jsi toužila celý život? Ptám se proto, protože spousta
holek kolem nás má takovéhle milníky.

Od malička jsem snila o tom, že se budu moct postavit na nejnáročnější rally planety. 15 let jsem aktivně závodila,pracovala na sobě i technice a povedlo se. V roce 2018 jsem jako vůbec první Češka protnula cíl Dakaru a vyzdvihla nad hlavu medaili za 3místo v ženách. První start na Dakaru byl splněním dlouholetého snu a taky snad motivace pro další ženy, které milují motorsport tak jako já.

rally Dakar 2018, druhá etapa Pisco – Pisco

Počítala jsi s tím, jak náročný závod to bude? Jízda na čtyřkolce stejně jako na motorce, je velice fyzicky náročná záležitost, pro normálního smrtelníka naprosto nepředstavitelná, co všechno tvoje příprava obsahovala ?

Myslela jsem si, že 15 let závodění bude stačit, ale ono to tak vůbec nebylo. Celková příprava na Dakar je velmi náročná a vyžaduje od jezdců nejen fyzickou sílu, ale také mentální odolnost a schopnost rychle se přizpůsobit neznámým situacím na trati. Tři roky jsem se cíleně připravovala na Dakar. Jezdila jsem Světové i Evropské šampionáty, takřka každý víkend jsem závodila. V týdnu trénovala 3fázové tréninky – fitko, fyzička a poslední půl rok před startem jsem spala v hypotonickém stanu. Byla to těžká příprava, nejtěžší bylo odloučení od přátel a rodiny. V přímém porovnání s realitou, jsem byla ráda, že jsem na sobě tak makala. Protože se dvěma starty během celé sezony a bez jakékoli přípravy s trenéry, bych opravdu Rally Dakar nepřežila.

Víme, že si ještě nedávno měla nějaké zdravotní komplikace, dokonce si  musela na operaci, byl Dakar v ohrožení ? Přemýšlela si ze bys to odpískala ? Nebo tahle varianta vůbec nepřicházela v úvahu ?

Má operace žeber byla plánovaná. Společně s trenéry a se servisem pro zdraví, jsme ji naplánovali tak abych měla dost času na rekonvalescenci a aby jsme nic neuspěchali. Bohužel tak, jak jsem naznačovala výš v textu, start na Dakaru 2024, jsme museli zrušit kvůli nečekané operaci srdce Ondřeje, která proběhla neplánovaně v den odjezdu s technikou do Barcelony. Odkud technika pluje trajektem na Dakar.

Dakar 2024 pro tebe definitivně končí?

Je pro nás strašně těžké napsat tuto nečekanou zprávu…Ondřej musel podstoupit operaci srdce, a bude se muset plně zaměřit na svou rekonvalescenci. Je to pro celý tým obtížné rozhodnutí, ale zdraví a život je na prvním místě, a my budeme muset účast Toyoty na rally Dakar Classic zrušit. Ollie plně podporuje Ondřejovo rozhodnutí. Tak strašně moc nás to mrzí a bolí. Děkujeme všem za pochopení a podporu._

Budete na Dakaru 24 mít jiné zastoupení?

Samuraiska stopa na Dakaru 2024 nezmiz. _Tým i přes neúčast Ondřeje Martince a mou, vyslal na Dakar Classic Samuraiský doprovodný kamion, společně s projektem Mechanic Academy, který jede ve spolupráci se SŠTŘ Nový Bydžov. Mladý mechanik Jan Pavlík okusí nástrahy Dakaru, v pozici mechanika holčičí posádky Holická/Engová s Citroënem 2CV, pod dohledem Tomáše Nerudy. Na spolupráci Mechanickým Academy budou kromě nás bdít i generální partneři týmu –  Autorozvody.cz, Emil Frey ČR.

Mechanic Academy:
https://rouckova.cz/2023/11/17/mechanic-academy/_

Jak jsi se vůbec do tohohle kolotoče dostala? S motosportem jsi začínala až jako dospělá, pokud se nepletu. Prozradíš svůj recept na úspěch našim čtenářům?

Ke 4kolkám mě přivedl můj přítel. Postupem času jsem se dostala do závodního kolotoče. Od malička jsem závodila v atletice, a tak mi závodění nebylo cizí. A závody za řídítky jsem si doslova zamilovala. Když se věnujete sportu s láskou a cílevědomostí, výsledky obvykle přicházejí sami. Kombinace vášně a odhodlánívám pomůže překonat překážky a dosáhnout svých cílů. Když se opravdu srdcem zapojíte do svého sportu a pracujete na svém zlepšení, budete mít větší šanci na úspěch. Důležité je také mít realistické cíle a být trpělivý, protože úspěch může přijít postupně a vyžaduje čas a úsilí. Nicméně, když se opravdu vášnivě věnujete svému sportu a neustále se snažíte zlepšovat, pravděpodobnost úspěchu se zvyšuje.

Bezfrází:
https://www.bezfrazi.cz/pribehy/ollie-rouckova/nebud-ovecka_

Můžou tě naši čtenáře nějak podpořit, neuniklo nám, že jsi spustila prodej mikin, kde je můžeme objednat ?

Týmový merch lze zakoupit na našem shopu  www.rouckova.cz , nebo na sociálních stránkách – Ollie Roučková / Czech Samurais. Tady stačí napsat do soukromé zprávy o co z merche byste měli zájem a my se s vámi spojíme a vše doladíme.

Sledujeme tvoje sociální sítě, kde jsi velice aktivní. Setkáváš se někdy s nějakým hejtem, nebo nepochopením ?

Hejty a nepochopení doprovází snad všechny sportovce a vlastně nejen sportovce. I já je mám, vždy mě posouvají dál a nakopávají mě do dalších projektů.

Je někdo, komu bys chtěla poděkovat?

Moc bych chtěla poděkovat všem fanouškům, sponzorům, týmu a rodině. Bez vás všech bychom nebyli tam kde jsme. Jsme jedna rodina, a i když jsme ve vypjatých situacích, vždy společně táhneme za jeden provaz. Ale také tobě za pěkný projekt pro ženy závodnice:)

Děkujeme Olí za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů a šťastně ujetých kilometrů.

Foto: archiv Olí Roučková

 

Sdílet článek

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Nejnovější články

Newsletter

Přihlaš se k odběru novinek