Den D je tu, za 3500 Km v Gruzii:

 

 

 

 

 Žabáci se s maličkou Suzuki Vitara vydávají na cestu do Gruzie, a jak jinak než po vlastní ose. A my u celého Offroad Crazzy Frog dobrodružství budeme s nimi. Mají před sebou přesun cca 3 500 Km z ČR do Gruzie. A právě teď už jsou na cestě. Lucie s Lukášek první noc přespali v Maďarsku, druhou noc přenocovali v Rumunské vesnici – Gernik. 

 Po přesunu 700 Km se momentálně nacházejí 100 Km před Tureckými hranicemi, odkud se s námi rozloučili s tím, že se ohlásí až se jim povedou nakoupit simkarty. 

Až pak se začne závodit:

Gruzie, země ležící na pomezí Evropy a Asie, je známá svou ohromující přírodou, bohatou historií a pohostinnými lidmi. Její majestátní hory, malebné vesnice a starobylé kláštery lákají cestovatele z celého světa, ale taky závodníky z celého svět.

Cesta po gruzínských silnicích nabízí nezapomenutelné zážitky, a o to víc když se účastníte závodu Rally Adventure Georgia. Kouzlu závodu propadl ryze český tým žabáků (Offroad Crazzy Frog team) v minulém roce, odkud si přivezli pódiové umístění ( 2. místo). I když se jednalo o jejich vůbec první návštěvu Gruzie, a to se zapůjčeným automobilem a taky s přihlédnutím k tomu, že se jednalo o první start na takto velkém závodě. 

Letošní ročník – 2024, přináší pro žabáky absolutně jinou výzvu, vydali se na dobrodružnou cestu do Gruzie ve svém Suzuki Vitara. Přípravy na výjezd byly náročné, auto se připravovalo téměř až do posledního dne před odjezdem. Cesta na start závodu je naplánována na 7. dní, cestou navštíví Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko…. Celková vzdálenost přesunu činí přibližně 3500 km. 

Slavnostní startu se v Gruzii odmávne 5.10., cílovou šachovnici týmu z celého světa uvidí sedm dní na to – 12.10. Během těchto sedmi dní posádky zdolají 1600 závodních KM. No a pro žabáky cílovou rampou závody nekončí, ještě je bude čekat návrat do ČR, což bude čítat dalších 3500 Km. A jak jinak než za volantem maličké Suzuki Vitara. 

Pojďme se podívat na rozhovor, který jsme společně pořídili den před odjezdem: 

Povedlo se vše naladit?
Pořád je co ladit, ale doufáme, že máme naladěno tak, abychom to vše zvládli. Museli jsme si určit priority, co vše musíme dodělat a co bychom chtěli ještě udělat pokavaď bude čas. Udělali jsme maximum pro to, abychom tam mohli odjet vlastním autem. Přeci jen postavit a připravit auto za necelých 6 měsíců je docela velké sousto. Ale snad jsme to vše zvládli!

Co bylo nejhorší vyřešit? ( Třeba jak ste doladil ty gumy)
Čím více se blížil odjezd, tím více zapeklitých situací vzniká. Hodně jsme řešili sedačky. To auto je tak malé, že je problém vůbec sehnat jinou pohodlnější sedačku. Takže jsme zase hledali nějaké kompromisy. Původně jsme chtěli jet na silničních pneumatikách s tím, že na závod budeme mít terénní, které si povezeme na autě a tam přezujeme a z toho taky sešlo. Prostě se nám na auto nevejdou, takže musíme jet jen s jednou sadou kol na autě. 

Pejsek pojede s vámi?
Už teď se nám po tom našem chlupáčovi hrozně stýská. Ačkoliv nám hrozně pomáhal, jak jste mohli vidět ve videích na našich sockách, tak zůstává doma. Po celou dobu bude u „babičky“ na prázdninách. Nevím, kdo to bude snášet lépe jestli my nebo on…

⁠Kudy pojedete a jak dlouho předpokládáte, že vám přesun zabere?

Do Gruzie budeme projíždět přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko. Cesta má cca 3500 Km a máme na to  maximálně 7 dnů.  Poté nás čekají v pátek 4.10 v Tbilisi přejímky a administrativa a v sobotu 5.10 startujeme. Samozřejmě bychom chtěli cestou něco vidět a nééé jet střemhlavě směr Gruzie. Po ukončení závodu v sobotu 12.10 nás čeká ta samá cesta zpět a i tady nás trochu tlačí čas, protože v pátek 18.10 musíme být v Sedlčanech na posledním závodu Jihočeského Offroadtrialu. Takže ještě před odjezdem do Gruzie musíme mít doma vše připraveno, abychom jen přesedlali do jiných vozů a vyrazili směr Sedlčany. No, není to trochu šílené?

Nepomyslela si na to, že Vitaru vezmete na vlek? 
Hale, ani ne. To by bylo ještě komplikovanější, než to je a asi by to nebylo to správné dobrodrůžo. Prostě jsme jen my a vitara a musíme se spolehnout sami na sebe.  Závod se posouvá po celém území Gruzie, takže ještě řešit přesuny doprovodného auta by bylo komplikací. 

⁠Kde budete cestou spát?
Budeme to střídat, Vezeme si sebou stan, ale máme vyhlédnuté i nějaká místa v penzionech. Toto budeme řešit podle toho, jak daleko daný den dojedeme a jaká bude situace. Během závodu máme zařízené ubytování od organizátora jak v hotelích tak i na divoko. Je to fajn, když se všichni večer potkáme u jednoho ohně a nejsme zalezlí na hotelových pokojích.

Jak se těšíte na nové dobrodružství?
Samozřejmě že MEGA, ale abych pravdu řekla, tak před odjezd jsem vůbec neměla pomyšlení nad tím, jak si to budeme užívat, protože bylo hrozně moc věcí, co jsme museli zařídit dodělat na autě a tak podobně. Poslední měsíc byl fakt krušný kolotoč… z práce do noci na dílně, potom ještě sestříhat nějaké video, objednat chybějící díly… jít si lehnout nad ránem a ráno zase do práce…  asi takhle to nějak vypadalo

Museli jste nějak řešit víza?
Veškerou administrativu řeší Luky. Naštěstí víza řešit nemusíme. Ale s cestou je spojené řešení spousty jiných věcí jako třeba dálniční poplatky ve státech, kterými budeme projíždět, povinné ručení, řidičské průkazy, atd. Tím jak Gruzie není v EU tak to vyžaduje důkladné zjišťování a přípravu. Snad nás nic nepřekvapí.

Kde vás budeme moct sledovat?
Samozřejmě na našich sociálních sítích, kam se budeme snažit dávat co nejvíce informací z cesty. 
A taky máme přislíbeno, že nám s naším žabím zpravodajem bude pomáhat Ollie Roučková z Czech Samurai Teamu. Takže pokud chcete vědět všechny informace z cesty, tak nás začněte sledovat, ať vám nic neuteče…

Děkujeme za rozhovor, držíme palce a nejen při přesunu do Gruzie, ale i ve všech etapách kolame dolu!!!! 

Sdílet článek

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Nejnovější články

Newsletter

Přihlaš se k odběru novinek