Zuzana Unger: Od Mistryně ČR k mentorce nové generace – Rozhovor s Endurovou Ikonou

„Navzdory výzvám a zdravotním překážkám se Zuzaně Unger podařilo dosáhnout krásného úspěchu v endurové scéně České republiky. Absolutně triumfovala v Mistrovství ČR v Endurosprintu a Enduru, přičemž zároveň našla čas na svatbu se svým dlouholetým partnerem Jendou. Přečtěte si exkluzivní rozhovor s touto neohroženou endurovou šampionkou, která dokázala překonat všechny překážky a stát se jednou z nejúspěšnějších závodnic v oboru.“

Ahoj Zuzi,

Moc gratulujeme k perfektnímu výsledku i svatbě. Je neuvěřitelné, že jsi dokázala vyjet titul i přes takovéhle zranění“ Viděly jsme se před pár měsíci, to už byla sezóna téměř u konce a pořád ještě bylo vidět, že nohu šetříš. Jak to teď vypadá? 

Vloni byla naše sezóna trochu jiná než obvykle. Vydali jsme se jen na tuzemské závody, nikde v zahraničí jsme nebyli. Na předposledních závodech jsem si ještě způsobila natržení vazů v koleni, tak jsem musela dlouho rehabilitovat. Po dvou měsících jsem mohla na motorku konečně znovu usednout. Moc jsem se na to těšila a v tu chvíli mi bylo jasné, že letošní sezónu budeme zase závodit.

Odjela jsi spoustu závodů, jakých všech seriálů jsi se minulou sezónu dokázala zúčastnit?

V loňské sezoně jsme se zúčastnili pouze seriálu Mistroství ČR v enduru a v endurosprintu. Nakonec z toho byly dva tituly. Také jsme se zúčastnili menších závodů, jako je třeba závod dvojit. To jsme brali jen jako trénink.  

ME jsi tento rok vynechala, ale my doufáme, že příští sezónu tomu bude jinak, protože ve světě děláš českému enduru perfektní vizitku. Jaké jsou plány na příští sezónu? 

V letošním roce  znovu plánujeme odjet celý seriál ME v enduru, MM ČR endura a enduro sprintu a jaké největší cíl máme v hlavně šestidenní – ISDE –  pracujeme na tom, abychom letos postavili WOMEN´S TROPHY TEAM. Bylo by to historicky poprvé, kdy by se na tento slavný, světový a největší závod endura postavil český, ženský team.

Neláká Tě nějaká dálková Rallye? Například Dakar? Protože z předešlého rozhovoru víme, že jsi se už několika podobných velkých závodů zúčastnila jako velice schopná managerka, tak kdy přijde ten správný čas usednout na motorku? 

Neříkám, že by mě to nelákalo, přeci jen nějaké zkušenosti na motorce už mám. Jen tomu necháváme ještě trochu prostoru. I když se enduro a rallye zdá trochu podobné, tak oba dva sporty bohužel nemohu skloubit společně. Každé odvětví potřebuje spoustu času a já si bohužel nemohu dovolit brát více dovolené z práce. Takže to je tak, že buď to bude enduro, NEBO rallye. Uvidíme co bude za příležitosti v dalších letech. Nemám v hlavě jen motorku, ale i třeba role navigátorky?? Pokud zvládnu oboje sledovat a číst v mapě 😀

Plánujeme spolu s Tebou a Radunkou Dandovou #Holkazariditkama den, a já vím, jak moc pro Tebe znamená, že můžeš předávat to, co umíš. Ikdyž to tuším, řekni našim čtenářům, jaké to je, vidět, že my, holky co touží  po úspěchu k tobě vzhlížíme?

Abych byla upřímná tak nějaké vzhlížení nemám moc ráda. Jsem přeci stejně „jiná“ jako skoro všechny holky co se motají v motorsportu. Takže taky tak chci aby mě holky braly. Na společně ježdění, tréninky a setkání se moc těším, ráda se vším pomohu, poradím a budu se snažit naučit. 

PS: Už je také možné domluvit si individuální tréninky 😊

Wau, takže

Ano, přesně tak. Vloni jsem absolvovala trenérské zkoušky, které jsem zakončila úspěšným získáním trenérské licence. Nyní se začínám věnovat individuálním tréninkům určení spíše holkám a ženám, ale kritérium to rozhodne není 😁
Brzy bych rada uspořádala víkendové soustředění, ale uvidíme jak to časově zvládnu skloubit s moji závodní sezónou.
Zájemci mě prozatím mohou oslovit na FB, nebo na IG.

Komu patří dík za tuhle sezonu? 

Já bych ráda zanechala celkové poděkování, nejen za loňskou sezonu. Největší poděkování bude vždycky patřit Mírovi Harudovi, za to že se mě „ujal“ a od roku 2016 mě má pod svými křídly a díky němu mohu stále závodit. Máme spolu odjetých spoustu sezon jak u nás, tak v zahraničí. Pár medailí z ME a tři medaile ze šestidenních.

Dále moc děkuji svému manželovi Jendovi Ungerovi, který je mi podporou již také několik let. Pomáhá mi nejen na tréninkách, závodech, ale také hlavně s péčí a servisem motorek. A samozřejmě doma s úklidem 😀 

Ale ohromné poděkování patří všem mým sponzorským partnerům za veškerou podporu, kterou dostávám. 

Také moc děkuji všem co nám, jako holkám, fandí a věří, že do motorsportu prostě patříme!

Sponzoři Zuzky Unger

Velký dík patří hlavní fotografce Elbephotos – Lucie Bruchanova 

  • Adelamotofoto
  • Beatrice Lehman
  • Boezerooysport
  • Digileo
  • Fotocross
  • Jan Hrubeš
  • LunaMXphoto
  • Marek Vincík
  • Motodejv
  • NHmxphoto
  • Paja-enduro
  • Taflice
  • vlastní

Sdílet článek

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Nejnovější články

Newsletter

Přihlaš se k odběru novinek